Prof. Dr. Adnan Dikicioğlu l Bir Ulusun Yeniden Şahlanışı 01 Ağustos 2020, 16:59
Bir Ulusun Yeniden Şahlanışı
Köy’den Tüm Anadolu’ya Gelişim
Prof.Dr. Mak. Y. Müh. Adnan DİKİCİOĞLU
İTÜ Makine Fakültesi Gümüşsuyu-İstanbul
İstanbul; 29 Haziran 2020
Bu yazıda mesleğimin yanı sıra, aşağı yukarı Avrupa, Amerika ve tüm Anadolu’yu gezerek, mesleğim gereği çeşitli insanlarla konuşarak edindiğim tecrübeleri biraz da olmasını düşündüğüm ki sadece Anadolu’ya yönelik fikirlerimden bazılarını, sizleri sıkmadan arz etmeye çalışacağım.
I – Yapılabilir diye düşündüğüm fikirler:
I.1. – Edirneden Hakkariye; Iğdırdan Karaburuna Tüm Anadoluya neden önem vermemiz gerektiği:
Anadolumuz, bizim ana yurdumuz 1071’de Anadolu’ya girdiğimiz Tarih kitaplarında anlatılsa bile yavaş yavaş gün ışığına çıkan tarihin sayfalarında Sümerlerin de Türk olduğu hatta Anadolunun bağrında bulunan Göbeklitepe’nin kurucu sakinlerinin bile Türk olduğu yabancı bilim adamları tarafından, eski Türklerin Balbal kültürlerine vurgu yapılarak, dile getirilmeye başlanmıştır.
Bu arada burada kullandığım “Türk” ifadesi tabii ki bir ırk değildir ve pek çok alt grup bileşenden oluşan farklı dil lehçeleri ve tabii ki farklı dinlerden bir araya gelmiş olan bir insanlık mozaiğidir.
Yani Anadolu anayurdumuzdur. O halde buraya önem verilmesi buranın yaşanır olmanın ötesinde imrenilir ve yaşamak için can atılır hale getirilmesi kaçınılmaz değil, atalarımıza karşı bir görevdir.
Günümüzde ne yazıktır ki Anadolu boşaltılmış, virane bırakılmış köyler yalnızlaştırılmış sadece belirli bölgelere yığılma yapılmış, söylemeye insanın dili varmıyor adeta terk edilmiştir.
Oysa Anadolumuz, insanının misafirperverliği, içtenliği, vefası sabrı ve kıymet bilirliği yanı sıra medeniyetlerin izleri, coğrafyasının muhteşemliği yönleriyle hiçbir zaman boş verilemez bir kutsal topraktır.
I.2. - Neler Yapılabilir
Gayet tabiidir ki aşağıdaki fikirler kimsenin aklına gelmemiş veya bir zamanlar tatbik edilmemiş değildir.
- - Coğrafi ve Turizm:
Köy, kasaba, kent veya bölgelerin coğrafi güzellikleri ve turizm (Bahar/Yaz/Kışa yönelik sporlar/Yürüyüş/Gezme/Kaplıca/Seyir Terasları özellikle de Doğa ve doğal park gibi) özellikleri ön plana çıkartılarak bunlara yönelik çalışmalar (tasarı-proje) hazırlanabilir.
B – Bölgesel Ürünler:
Köy, kasaba, kent veya bölgelerin ulusal ve/veya uluslararası ticarete (günümüzde bu konuda e-ticaret olarak da sistemleştirilebilir) dönüştürülebilecek buraları cazibe merkezi haline getirmeye yönelik ürünlerinin geliştirilmesi hijyenik ortamlarda (son model endüstriyel üretim şeklinde de olabilecek) elde edilebilmesini sağlanabilir.
Tabii bunun için o bölgeye yönelik ürünlerin (daha önceden beri gelen veya unutulmuş yabani bitkiler “salep, deve dikeni, katır tırnağı gibi”- çeşitli tarım ürünleri/endüstriyel tarım ürünleri) araştırması yapılıp bu konuda ilgili Fakültelerin projeler (İlk tohumlarından yetiştirilmesi-ürün haline getirilmesi) yapması sağlanabilir (İsviçre’de Gruyere bölgesinde Peynir üreticiliği/Le Vaud eyaletinde süt ürünleri çikolata/Basel bölgesinde faydalı otlardan karışımlı şeker üretimi gibi).
Böylece bu bölgelerde ailenin fertlerinden başlanarak devletin ilk ateşi yakarak (çiçekçilik/halıcılık/süt ürünler gibi ürünler için) mikro-kredi gibi sistemlerle gerçekçi olabilecek çalışmalar yapılabilir.
Bu çalışmalar; bölge halkının, bulunduğu yere daha iyi sarılmasını, huzurunu ve refahını yükselteceği için yerinden yurdunu bırakıp karnını doyurmak için başka yerler aramasının da önüne geçebilecektir.
C – Bölgeler arası ulaşım:
Bunun için kesinlikle kasabaların-şehirlerin-bölgelerin birbirine bağlanması için sadece kara yolları değil aynı zamanda tren yolları (modern/hızlı/sessiz//yolcu garantisi olmaksızın özel olabilir) geliştirilip oluşturulabilir.
Bu tren taşımacılığı aynı zamanda uygun yük taşıma vagonları (frigofrik veya Konteyner taşımacılığına uygun) dizayn edilebilir.
Tren yolları, özel dizayn edilmiş gezi vagonları ile ayrıca coğrafi bölgelerden güzel tabiat manzaralarından geçerken görsel bir şölenin de parçası olabilir (İsviçrede Alp dağları eteklerinden, buzullardan vadilerden zaman zaman 36 km’lik tünellerden geçen yılda 200.000 bin yolcu taşıyan “Glacer Express” örneğinde olduğu gibi).
Bölgeler arası dağ tırmanıcı trenler (kremayerler); bahar/yaz/kış turizmine yönelik teleferik ulaşım gibi ekipmanlar yapılabilir.
D – Endüstriyel Üretim ve Ağır Sanayi İşletmeleri:
Uygun bölgelere (Kurulacak hava alanları yanı sıra Liman yakın bölgelere veya limana Tren Yolu ile özel ulaşım) Endüstriyel ürünlerin yanı sıra Ağır Sanayi Fabrikaları (Alaşımlı Çelik ve benzeri malzeme için) uygun coğrafi bölgeler tespit edilmesi gerekir (İlla de Ege/Marmara olacak değil).
Bu bölgelere yakın Kargo taşımacılığına yönelik özel hava alanları ve tren taşımacılığı geliştirilebilir.
E – Gençlerin Değerlendirilmesi:
Eğitim sistemi ve sınav sistemi ezbercilik yerine özellikle sınav sistemi zeki gençlerin ön plana çıkarılabileceği şekilde olmalıdır (Belki de IQ’leri sıralayacak şekilde). Aksi takdir de bugün olduğu gibi ezberci kesim günümüzde de olduğu gibi zeki gençlerimizin önüne geçebilmektedir.
Zeki gençlerin seçildikten sonra en uygun (burslar sağlanarak) ve iyi eğitimlerle (bilim ve/veya araştırmaya yönelik) hazırlanması ve bu gençlerin yurt dışında da gerekli tamamlayıcı eğitimleri aldıktan sonra Vatana dönerek burada araştırmalar yapabilmeleri için devlet tarafından (özel de olabilecek) Araştırma Geliştirme merkezleri kurmak hatta bu gençleri yetiştiren aileleri için de bulundukları yerde onları eğer imkansız ve zorlu yaşam koşulları varsa bunlara TOKİ tarafından hazırlanmış olan şartları ve yaşamı kolaylaştıran yerler tahsis edilmelidir.
Özellikle günümüzde, geleceğimizin önemli bir parçası olan “Z” kuşağına yönelik çalışmalar yapılması, onları sadece sessizce odalarına kapanmış, bilgisayarlarının başında ve sosyallikle ilgisi olmayan, önlerine ne konursa onu yiyen gençler olarak asla görülmeyeceğini anlamak gerekmektedir. Zaten hemen yakın geçmişte kendileri de bunu ispatladılar. Sessiz çığlık olarak.
F – Araştırma-Geliştirme Çalışmaları:
Devlet veya Özel olarak kurulması sağlanan Araştırma-Geliştirme merkezlerinde çıkacak araştırma ürünleri için kesinlikle Endüstriyel Tasarım/Patent araştırılmaları yapılarak bunların alınması sağlanmalıdır. Doğal olarak bu Araştırma alanları Tıp-Mühendislik (her alanı) olacaktır.
Bu çalışma alanları sadece Motor/Malzeme/Yapay Zeka/Robotik çalışmalar gibi alanlar değil Fizik-Kimya-Biyoloji Bilim dalları da olacağı gibi Enerji elde etmeye yönelik yöntemlerin geliştirilmesine de yönelik olmalıdır.
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkede Deniz Araştırmaları (sadece doğal gaz-petrol değil) Balıkçılık açısından da geliştirilmelidir.
Örneğin Marmara Denizi kirliliğin tamamiyle önüne geçilerek doğal bir havuz şeklinde düşünülerek boğazlarla koordineli olarak faunasında bulunan balık cinslerinin geliştirilmesi ve üretilmesi yoluna gidilebilinecektir. Balıkçılarla konuşulduğunda, çok küçük halde İstanbul Boğazından geçen lüfer balıkları ancak Çanakkale Boğazını geçtiğinde iri hale geldiği belirtilmektedir. Bu durumda bir başka düşünce de Uluslararası Anlaşmalar ile (18 adadan bahis ediliyor) zaten bizim olan ancak çeşitli oldu bittilerle kaybedilmiş gibi görülen (kayalık gözüyle bakılan) ada/alanlar kazanılarak buralarda balık istasyonları, işleme merkezleri, soğuk hava tesisleri kurularak Balıkçılığa yönelik işlemlerde yapılabilir.
Doğu ve uygun coğrafik bölgelerde Anadolu Faunasındaki Özel Sığır, Merinos Koyun gibi Büyük Baş-Küçük Baş hayvanların tekrar yetiştirilmesi geliştirilmesi sağlanmalıdır. Buralara kurulacak kesim yerleri-soğuk hava depoları ve Vatanın çeşitli yerlerine ulaştıracak Frigofrik Tren veya Ulaşım araçları hazırlanmalıdır.
Bölgesel olarak halkın gerek bilgilerinin gerek ise hobilerine yönelik olmak üzere bilgilerinin tazelenmesi veya yeni becerilerin kazandırılmasına yönelik Mobil Sürekli Eğitim Merkezleri düşünülmelidir.
G – Anadolu’da yerleşim:
Anadolu’da kasaba-kent-bölgesel tarihsel yapısal özellikler de ön plana alınarak (yüksek katlı değil) burada ki yapıların Kentsel Tarihine Özüne Dönüş Projesi şeklinde yenilenmesi/yeniden yapılması gerekmektedir. Kesinlikle her kasaba-kent için doğal gezinti alanları, parklar ve uygun spor istasyonları tasarlanmalıdır.
Derseniz ki ilk önce nerde başlayalım size şunu söylemek isterim; Anadolu’nun en yaşama uygun olmayan (zorluk ve imkansızlıklar içinde) yerleşim yerinden (köy) bu işe başlayalım.
Muhteşem Tabiatı, Coğrafyası ile Anadolu aynı zamanda kadim halkı, halkının kültürü; teknolojinin gelişiminden zamanın akışı içinde payını düşeni hak etmiyor mu? Ne dersiniz Sevgili Dostlarım.
Sevgi ve Saygılarımla;
Prof. Dr. Mak. Y. Müh. Adnan DİKİCİOĞLU
Mesleki Kısa Öz Geçmiş
04.04.1954-Uzunköprü Doğumlu
1960-1965 Ankara Kavaklıdere İlk Okulu
1965-1972 Ankara Atatürk Lisesi
1972-1977 İTÜ Makine Fakültesi
1977-1979 YTÜ Makine Fakültesi (Master ve Uzmanlık Kadrosu)
1980-1986 İTÜ Makine Fakültesi Doktora
1986-1989 İTÜ Makine Y.Doç.Dr.
1989-1991 İsviçre EPFL Misafir Öğretim Üyeliği (TÜBİTAK Doktora Sonrası Bursu)
1991-1996 İTÜ Makine Fakültesi Doçentlik
1996-Halen İTÜ Makine Fakültesi Profesörlük
Çeşitli Uluslararası v Ulusal Makale-Kitaplar ve Araştırmalar (Fransızca-İngilizce).
Tüm Köşe Yazarları
-
Rifat Serdaroğlu l İnsan Haklarını Eyleme Planı
03 Mart 2021, 12:41 -
Rifat Serdaroğlu l Bir Duruşu Olmalı İnsanın!
03 Mart 2021, 10:50 -
Rifat Serdaroğlu l Gerçekler Konuşulsun Artık
27 Şubat 2021, 18:07 -
Sedat Şenermen l Gıda Emperyalizmi
27 Şubat 2021, 14:04 -
Rifat Serdaroğlu l Yerli ve Milli Cumhur İttifakı
28 Şubat 2021, 00:26 -
Prof. Dr. Haydar Çakmak l İktidarları Ölçme Kriterleri
26 Şubat 2021, 12:09 -
Rifat Serdaroğlu l Bilim İnsanı ve Yalancı Bakan
25 Şubat 2021, 17:22 -
Rifat Serdaroğlu l Ayaklı Virüs Gibi
24 Şubat 2021, 18:07 -
Rifat Serdaroğlu l Dünyanın En Büyük Yalanı
22 Şubat 2021, 17:03 -
Rifat Serdaroğlu l Bunların Sorumlusu Kim?
21 Şubat 2021, 15:40